Bujinkan – en kampkonst Budo

Bujinkan ger förbättrad styrka, smidighet och koordination under trevliga former. Japansk budo ger en personlig utveckling där du lär dig om dig själv och livet. Det är en spännande träningsform för både motionären och entusiasten.

Kampkonstens fullständiga namn är Bujinkan Budo Taijutsu. Ursprunget är nio skolor som tränade livvakter, samurajer och det som på senare tid kommit att kallas ninja.

Träningen sker under kontrollerade former i ett lugnt tempo. När grunderna sitter ökas intensiteten och fler moment tillförs, t.ex. flera motståndare, attacker mot känsliga punkter, eller manipulation av motståndarens fysiska och psykiska balans.

Stormästare Masaaki Hatsumi leder träning i Japan. I Svenska Bujinkanförbundet finns det gott om duktiga instruktörer som tagit med sig kunskap från stormästaren och hans elever.

Inom Bujinkan finns en unik rikedom på tekniker och kunskap. De ursprungliga japanska metoderna för slag och sparkar finns kvar. Utöver det tränar vi många grepp, kast, frigöringar, strypningar och låsningar. Fallträningen ökar dina chanser att klara olyckor i vardagen utan skador. Fallen i Bujinkan fungerar även på hårda underlag.

Bujinkan har mest vapenträning bland de japanska kampkonster som har spridning i Sverige. Vanligast förekommande är svärd, kort stav, lång stav, kniv och rep. I nybörjarträningen används attrapper av trä.